0
Kim Veenman

IJsvogel

Ooit liep ik door een oeroud bos, ergens bij Kasteel Doorwerth in Gelderland. Een beekje stroomde lieflijk door het bos en ineens schoot daar een knalblauw vogeltje voorbij. Even verderop ging het op een takje boven het water zitten. En inderdaad, je raadt het al: een ijsvogeltje! Deze worden ook wel ‘blauwe schicht genoemd, want dit diertje scheert met z’n blauwe jasje over het water op zoek naar een lekker maal. Die helderblauwe kleur in dat donkerbruine woud vergeet ik nooit meer. Wist je trouwens dat de ijsvogel helemaal niet tegen ijs kan? Als het vriest, kan dit rakkertje namelijk geen vis meer vangen en heeft hij dus geen eten.

Nog een paar ijsvogel-weetjes:

Een ijsvogel heeft geen nestje in een boom of struik, maar graaft een veilig hol in de waterkant. Heel soms kiezen ze ook een oude boom om hun eitjes in te leggen.

Dit is echt bijna schattig: als ijsvogelman mag je niet zomaar met je vrouwtje paren. Neen, vrouwlief moet eerst worden verleid. Gelukkig gaat liefde bij ijsvogels door de maag en is een klein visje voldoende. Manlief geeft haar de vis aan en als zij die accepteert, mag hij met haar paren. Dit tekende ik ook, in potlood: