0
Kim Veenman

Over Kim

Ik ben Kim Veenman, de bioloog die schrijft & illustreert. Voor mij als natuurliefhebber en geboren tekenaar dé manier om te vertellen over de wonderen van de natuur. Klein en groots.

Studie biologie
Als kind vond ik altijd van álles: veertjes, vogeleieren, fossielen. Later werd ik de grootste fan van David Attenborough, ’s werelds beste natuurverteller als je het mij vraagt. Hij zegt dat alle kinderen gefascineerd zijn door de natuur, maar dat kwijtraken als ze opgroeien. Misschien heb ik wel geluk gehad! Want de fascinatie bleef en zorgde ervoor dat ik biologie ging studeren, met als richting diergedrag. Geweldig! Al kwam ik er wel achter dat ik niet in de wieg ben gelegd voor onderzoek. En daarom koos ik voor de Master wetenschapscommunicatie. Oftewel, de ‘vertel-over-wetenschap’-master.

Bioloog die schrijft
Sinds 2013 ben ik freelance wetenschapsjournalist en schrijf over diergedrag, duurzaamheid, natuuronderzoek en het buitenleven voor tijdschriften als Roots, KIJK, ZoZitDat, National Geographic Junior en vele anderen. Echt mijn ding zijn beeldartikelen; de plaatje-praatje teksten. Over een onderwerp (zeg bijv. dieren in de hitte) schrijf ik per dier bij een foto een korte, pakkende tekst met interessante feiten. Wat ik ook echt heel leuk vind: lezersvragen beantwoorden in het expertpanel van Roots.

Bioloog die illustreert
Na een paar jaar vertellen in tekst, stuurde ik een tekening mee naar een redactie om iets uit te leggen en de hoofdredacteur wilde deze direct plaatsen. Een uitkomst! Want in de collegebanken tekende ik aantekeningen al in plaatjes en dit kan dus ook als werk. Zo begon mijn carrière naast schrijver ook als illustrator. En dat doe ik nu met enorm veel plezier. Twee jaar lang had ik een eigen rubriek in Buitenleven Magazine; ‘Kunstige Kruipers’ over de pracht van insecten. Ik illustreerde iedere editie een kever, vlinder, hommel of ander insect én schreef er interessante weetjes bij.

Schrijven & illustreren in één
Inmiddels heb ik iets nieuws ontwikkeld: de natuur info-illu. Oftewel, een illustratie mét informatie. Denk aan een ondergronds mierennest, de anatomie van een kever of de soorten veren die een vogel heeft. Tekst en beeld komen samen. Je kunt het zien als een infographic, maar dan speelser en ambachtelijk. Ken je die platen van Koekoek: ‘In sloot en plas’? Deze stijl inspireert me nog steeds en anno 2018 voeg ik daar een eigentijds sausje aan toe. Zodat nog steeds heel veel mensen zich kunnen verwonderen over al het moois uit de natuur. Voor mij het mooiste wat er is!

 

Koffie? (of thee)

Nieuwsgierig geworden of meer weten? Laat het me dan weten! Stuur een berichtje

via het contactformulier of mail me op k.m.veenman[@]gmail.com.

{Foto’s: Retourtje Vos}